Responsive

Internet is allang niet meer gereserveerd voor desktop computers. Veel mensen benaderen het internet op hun tablet, telefoon, televisie of game console, dus er worden nieuwe eisen gesteld aan het design. Er zijn ondertussen zoveel verschillende apparaten dat het amper te doen is om voor elk apparaat een ander ontwerp te maken. 

Designers en webouwers moeten er echter wel rekening mee houden dat websites op verschillende apparaten goed leesbaar zijn. Hiervoor is responsiveness bedacht. Dit betekent dat de website in een aangepaste opmaak wordt getoond op tablets en smartphones. Bij responsive design past de website zichzelf aan aan de resolutie van het apparaat waar het op wordt getoond. 

Het is niet het zelfde als een mobiele site. Bij een mobiele site hebben we het over een losse website met eigen aangepaste inhoud, speciaal voor de mobiel. Responsive design is een manier waarop de volledige inhoud van de normale website toch goed toonbaar wordt gemaakt op tablets en smartphones. 

Voor een voorbeeld van responsiveness: trek eens aan de hoeken van deze website van Bosqom, totdat het venster zo klein wordt dat de inhoud niet meer past, en zie hoe de inhoud vanzelf verspringt om het weer passend te krijgen.